Tientallen Zeeuwse gele hesjes protesteren in Middelburg

Middelburg – Op zaterdag 15 december kwamen rond 13:00 uur tientallen mensen met een geel hesje in Middelburg bijeen om een protest te voeren tegen de huidige regering.

Rond 13:00 uur kwamen de Zeeuwse gele hesjes samen bij de Lange Jan aan de Koorkerkstraat in Middelburg. Toen zo’n 60-70 gele hesjes zich hadden laten zien, liepen ze al roepend door de winkelstraten richting Plein 1940 waar de optocht stilhield. Vervolgens ging de route dezelfde weg weer terug richting de Koorkerkstraat.

“Ik ben echt blij met de mensen die gekomen zijn, het zijn er echt veel!” Zei John Kruiver, één van de initiatiefnemers van de Zeeuwse gele hesjes.

De Zeeuwse hesjes zijn van plan om vaker te gaan protesteren. “Dit is de eerste keer, maar niet de laatste keer. De protesten worden steeds ludieker.” zei Kruiver voor de camera.

Onder de motto’s “Hosternokke, Rutte moe dokke!” en “Rutte, rot op!” werden de protesten gevoerd.

De Zeeuwse gele hesjes waren niet van plan om te gaan rellen. “Ik wil het persoonlijk niet zo extreem laten lopen als in Frankrijk. Het is wel dat je voor je standpunt moet staan, maar om zo te gaan rellen vind ik een beetje overdreven.” zei Robert Buijs.

De winkelende mensen keken verrast op toen de stoet gele hesjes voorbij kwam. Ook de politie en handhaving hield een oogje in het zeil, maar hoefde niet in te grijpen.

De Zeeuwse gele hesjes hebben tien standpunten op hun pagina gezet waar ze voor staan. Het gaat onder andere om het schrappen van de verhoging op het lage BTW-tarief, een loonsverhoging voor werkende mensen, het minimumloon en uitkeringen moeten stevig omhoog, het invoeren van een studieloon, het wonen moet weer betaalbaar worden, de pensioenleeftijd moet terug naar 65 jaar, de AOW-uitkering moet verhoogd worden, het korter werken met behoud van loon, het sneller aanbieden van vaste contracten, het investeren in de publieke sector en het invoeren van een nationaal zorgfonds.